2. april 2010

Langfredag og tradisjoner...


Helt siden jeg var liten har jeg trodd at man skal holde "helligdagen" hellig på skjærtorsdag og langfredag, det vil si gjøre minst mulig. For meg blir disse dagene derfor ILLE lange. Glad ble jeg derfor da jeg sjekket ut tradisjoner rundt langfredag og oppdaget dette.

"Det knytter seg mange ulike skikker til langfredagen. Denne dagen pinte og plaget folk seg selv og andre etter beste evne. En skikk gikk ut på at både folk og fe skulle faste fra langfredag til påskedag. Til og med små barn som ble ammet, skulle ikke ammes før et stykke ut på dagen. En annen skikk gikk ut på å rise seg selv og andre med et bjørkeris. En del steder kalles fremdeles dvergbjørk for langfredagsris. Tungt arbeid ble ofte gjennomført denne dagen. Det kunne være å kjøre møkk eller å ha storreingjøring i hus og fjøs." (http://www.norsknettskole.no/).

Nå har jeg hverken tenkt til å pine og plage meg selv eller andre. Jeg har heller ikke tenkt til å faste - er alt for glad i mat til det. Amming er det lenge siden jeg sluttet med, ;) , og bjørkeris er jeg sterk motstander av, i hvertfall når det gjelder å bruke det til ris. Møkka etter Prinsessen i hagen er også fjernet (kællen) og huset er også sånn nogenlunde reint, så noe tungt arbeid blir det heller ikke.

Men nå bør jeg i hvertfall ikke ha dårlig
samvittighet for at jeg gjør noe.

Planen er derfor at jeg i løpet av dagen skal forberede brannmuren vår for maling, og kanskje jeg får begynt på det første strøket også. Har tenkt på dette lenge og nå har jeg bestemt meg. Muren skal bli hvit.

Har bestemt meg - denne muren skal bli hvit...

Ellers er været grått og trist i tillegg til at det blåser litt i dag. Men turen med Prinsessen skal jeg også få til, og på fridager blir de ofte litt lenger enn vanlig. Synes det er så deilig å ha god tid og gå så langt man bare gidder.

Kællen har allerede forduftet, lilleprinsen har overnattet hos tante og onkel og kronprinsen sover fremdeles etter ganske heftig festing de siste dagene. Var faktisk så sliten at han kom hjem kl. 2300 i går og stupte i seng. Så jeg lar han få sove litt, for han skal på jobb igjen i morgen.

Selv skal jeg ta meg en brødskive for så å sette i gang.

GOD LANGFREDAG, FOLKENS!!!

KOS FRA MANNE

2 kommentarer:

  1. Tror nok brannmuren blir fin med en lysere farge. Rart det der med moter og farger.... for noen år siden så skulle det altså være rød mursten he-he. blir kanskje verre dersom det skulle bli moderne igjen:DDDDD Tenk kongeblå, mørke røde og knall gule malte strietapeter ha-ha-ha 90 tallets farger. grøss og gru. Lurer på om vi kommer ditt igjen...........

    SvarSlett
  2. Hei!Først må jeg få si tusen takk for en hyggelig hilsen hos meg og så må jeg si meg enig i å male muren hvit...det kan ikke gå galt, du kommer til å bli så fornøyd etterpå. Jeg legger meg til som følger og gleder jeg meg til følge den koselige bloggen din og å se muren ferdig malt. Ha en fortsatt fin påske. Klem fra Jorunn

    SvarSlett